Anita Gaasbeek; “Marktbezoekers moeten zin krijgen de stad in te gaan”

 In Archief, Keramieknieuws

Anita Gaasbeek, organisator Keramiek Route

De kramen met keramisten op de Markt zijn al 43 jaar het hart van de Goudse Keramiekdagen, maar sinds 2010 is ook de jaarlijkse Keramiek Route elders in de stad een vast gegeven. Op die Route laten galeries en ateliers elders in de stad zien wat zij wat te bieden hebben aan kunst en keramiek. Ook dit jaar doen er weer elf mee, de expositie in de Burgerhal meegerekend, en meestal niet voor het eerst.

De route is in 2010 bedacht door Anita Gaasbeek van Galerie de Hollandse Maagd, twee jaar na haar komst naar Gouda. Ze vond de Goudse Keramiekdagen een mooi evenement, maar wilde iets doen om de vele bezoekers verder de stad in te halen. ‘Marktbezoekers moeten zin krijgen de stad in te gaan.’ En nog ietsje verder, want ook de Nederlandse Keramiekopleiding (voorheen SBB) is opgenomen in de route.

Ze kent inmiddels de meeste van de deelnemers, het zijn naast opleiding en Museum Gouda vaak dezelfde galeries en ateliers. Wel moeten die aan wat voorwaarden voldoen. Ze moeten beide dagen open zijn, natuurlijk keramiek in huis hebben én zelf aanwezig zijn. “Neem Trudy Otterspeer, die gaf vorig jaar demonstraties plateel schilderen op de Markt. Toen deed ze niet mee aan de route, maar dit jaar is ze er weer bij.”

Anita Gaasbeek heeft een zwak voor porselein. In haar Galerie tref je dit jaar porseleinen objecten van Petus Griepink in de Nerkomi-techniek. Ze verwijst enthousiast naar het vakblad Klei, dat in mei 2016 schreef over de keramist en zijn techniek. Porselein opgebouwd uit gekleurde laagjes “prachtig maar moeilijk. Daarnaast heb ik ook altijd werk in huis van Judith Bloedjes, die maakt objecten die tegen design aan zitten en bijzondere sieraden.”

Ze is blij dat de route elk jaar in de programmakrant te vinden is, op een misverstand in 2015 na. Hoeveel bezoekers zich naar de route laten lokken is niet bekend: “Op Hemelvaartsdag is het heel druk en de tweede dag is het aanzienlijk rustiger. Al komen dan wel weer meer keramisten langs, die met een kraam op de Markt staan.” En ook al geeft het in het begin van het jaar wat werk, Anita Gaasbeek gaat nog wel even door met het organiseren van de Keramiek Route. ‘Veel te leuk!’.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search