Interview winnares belofte prijs 2018 – Valarie van Oostwaard

 In 2018, Keramieknieuws, Keramiekprijzen, Persbericht

Sinds wanneer heb je  een passie voor keramiek?
Dit is eigenlijk al vroeg begonnen. Met mijn kinderfeestjes wilde ik altijd graag naar de pottenbakker in Langbroek. Ik vond het toen al heerlijk om met mijn vingers in de klei te zitten. Na mijn middelbare school heb ik een opleiding grafisch vormgeving gedaan. Daar miste ik het werken met mijn handen en daarna heb ik besloten me aan te melden voor de kunstacademie. Tijdens de kunstacademie heb ik met veel verschillende materialen en technieken kennisgemaakt. Omdat ik de opleiding ‘docent beeldende kunst en vormgeving’ deed, moest je overal kennis van hebben, waardoor je breed bent opgeleid. Ik had veel plezier in het werken met klei en koos er daarom voor om mijn vrije studiepunten in te zetten om een draaicursus bij Artigas in Utrecht te volgen. Hier heb ik pas echt kennisgemaakt met het draaien en ik vond het heerlijk. Je wordt er helemaal rustig van. Want als je gaat draaien, ben je zo gefocust op de klei dat er geen ruimte meer is voor andere gedachten.

Eigenlijk had ik gewoon naar mijn moeder moeten luisteren, want die zei namelijk altijd al: “de Keramiekopleiding in Gouda, dat is iets voor jou!”. Na een aantal jaar in de kinderopvang en als beeldend docent te hebben gewerkt, heb ik de keuze gemaakt om aan de Nederlandse Keramiekopleiding (destijds SBB) te beginnen. Daar heb ik geen dag spijt van gehad!

Ik heb van hele goede docenten les gehad, die mij de kneepjes van het vak hebben geleerd. Het is een proces waarin je heel erg groeit en de werkstukken worden ieder jaar beter, groter en ingewikkelder. In het begin was ik vooral bezig om me de technieken eigen te maken, maar later komt er ook ruimte voor een gedachte achter de werkstukken.

Wat vond je het leukst aan de opleiding?
Het leukst aan de Nederlandse Keramiekopleiding vond ik dat ik de technieken geleerd heb om de ideeën die ik in mijn hoofd heb, daadwerkelijk te kunnen maken. Hiermee bedoel ik zowel het maken van de vorm als het ontwikkelen van het glazuur. Daarnaast was het altijd erg gezellig met de andere cursisten en docenten! Aan het einde van de opleiding was er nog zoveel te ontdekken, daarom heb ik het afgelopen jaar nog twee extra leerjaren gevolgd – het extra leerjaar draaien en glazuren.

Welke invloed heeft het winnen van de belofteprijs het afgelopen jaar op je gehad?
Op dit moment heeft het winnen van de belofteprijs nog niet zoveel invloed gehad. Naast de twee extra leerjaren, een nieuwe baan, een nieuw huis en het opbouwen van mijn atelier heb ik het afgelopen jaar helaas weinig tijd gehad om me te focussen op eigen werk. Ik hoop dat ik daar de komende periode meer tijd voor kan maken, zodat ik alle ideeën die ik heb kan uitwerken. Wel leuk om te noemen is dat “de navelstaarder” van mijn eindexpositie een hele mooie plek bij een liefhebber heeft gekregen!

Werk je nu volledig als keramiste of doe je er nog iets bij?
Naast het opbouwen van mijn eigen atelier, werkte ik in de kinderopvang en sinds dit jaar werk ik weer als beeldend docente op het MBO welzijn voor de opleidingen pedagogisch medewerker en onderwijsassistent.

Heb je al een thema, een eigen stijl, of ben je nog zoekende?
Zoekende blijf ik hopelijk mijn hele leven. Ik heb nog geen vaste stijl. Het leukst vind ik om nieuwe ideeën te bedenken, te schetsen, verder te ontwikkelen en uit te zoeken hoe ik ze kan maken. Ik vraag me af of ik ooit een eigen stijl krijg. Het thema navelstaren vind ik erg interessant en wil ik nog verder onderzoeken. Tijdens de kunstacademie heb ik een navelwerkstuk van rubber gemaakt, dat helaas erg vergankelijk was. Het was een mensbeeld in de gymnastiekhouding ‘de kaars’ dat was opgebouwd uit afgietsels van mijn eigen navel van latex. Door het vergaan van de latex zag ik het beeld langzaam afbreken. Ik heb dat beeld twee keer tentoongesteld en vond het jammer dat het niet blijvend was. Daarom heb ik ervoor gekozen om er een keramische variant van te maken. Dit zijn wel wat grotere projecten, dus daar gaat wat meer tijd overheen.

Is deelname aan de keramiekdagen je eerste keer op een markt?
Zo ja, wat stel je je  hierbij voor? Waar verheug je je op? Of zo nee: wat is je ervaring met keramiekmarkten?

De deelname van de keramiekdagen is de eerste keer op een markt. Ik vind het erg spannend wat mensen van mijn werk gaan vinden en ben benieuwd naar de reacties. Het is een eer om op de markt te staan, die ik zelf al heel vaak bezocht heb. Omdat ik het afgelopen jaar niet zoveel tijd heb gehad, heb ik helaas niet zoveel nieuw werk als ik zou willen.

Wat heb je met het thema Erop of Eronder en maak je ook een werk voor de expositie?
Tot nu toe heb ik nog niet zoveel glazuurstoken in mijn nieuwe oven gedaan. Momenteel is het eigenlijk nog spannend hoe mijn werkstuk voor het thema uit de oven komt – echt “erop of eronder” dus!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search