Plateelkeurdag terug tijdens Keramiekdagen

 In Archief, Keramieknieuws

Gouda – Op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 11 mei wordt in de Goudse binnenstad weer de Goudse Keramiekdagen gehouden. Twee dagen lang staat Gouda in het teken van keramiekkunst. Na een jaar afwezigheid is de plateelkeuring terug in Gouda.

Deze keer niet in de Museumtuin, maar in de Sint Janskerk. Kom op Hemelvaartsdag tussen 11.00 en 15.00 langs met Hollands aardewerk voor een deskundig oordeel van Martin Kremer (Delfts aardewerk Porceleyne Fles), Joop Nobel (Fifties en Regina), Johan Karelse (plastieken Goudse en Schoonhovense fabrieken), Nico van Eijk (aardenwerk 1880-1980) en Hans Vogels (conservator Museum Gouda, achtergronden en ontwerpers Goudse plateelbakkerijen). Vogels vervangt de in februari plotseling overleden Barbara Walraven (o.a. handschriften), ‘spil van de keuring’, aldus Nico van Eijk. Haar man René Walraven is op Hemelvaartsdag present om bijzondere objecten te fotograferen. Nico van Eijk, die de plateelkeuring in 2017 hield in zijn galerie aan de Oudeweg in Reeuwijk, heeft nog goed nieuws voor plateelliefhebbers: er komt een winkel met plateel in Gouda. In de zomer opent hij aan de Wilhelminastraat 52 een keramiekwinkel met plateel en hedendaags keramiek.
Op de Keramiek Route laten 10 galeries en ateliers, Museum Gouda en de Keramiekopleiding zien wat zij te bieden hebben aan kunst en keramiek. Deelnemers zijn beide dagen open. Per 1 mei is Ingmar Reesing de nieuwe conservator van Museum Gouda, als opvolger van Hans Vogels. Museum Gouda geeft donderdag en vrijdag rondleidingen langs de permanente keramiekcollectie.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search