THEMA 2019
EROP OF ERONDER

Beeldend kunstenaar Jacqueline Tijssen zag direct iets voor zich bij het thema van dit jaar:  ‘het zat al ergens in mijn hoofd’. Haar beeld, een stapeling van haar karakteristieke huizen op en onder elkaar, is nu het beeldmerk van de Keramiekdagen die op 30 en 31 mei in Gouda gehouden worden.

De voormalig basisschoollerares heeft een passie voor klei sinds haar opleiding tot lerares handvaardigheid. ‘Het is lekker materiaal voor kinderen om mee te werken’. Niet dat ze nog les geeft aan kinderen: sinds ze in 2001 full time beeldend kunstenaar werd, zijn haar leerlingen volwassenen. ‘Maar het blijft fantastisch materiaal, alles wat je wil, kan je in klei maken.’

De in Nieuwegein woonachtige keramiste is gespecialiseerd in huizen: scheef, op wieltjes, met laatjes, boten en dorpen, al dan niet op een rots. Huizen staan voor Jacqueline Tijssen voor veiligheid en geborgenheid. Als kind was ze al gefascineerd door de oude steden en kerken, waar haar ouders haar mee naartoe namen. ‘En ik kan méér dan een architect’.

En ze moet nog aan de slag: haar beeld mag de flyer van de Keramiekdagen sieren, ze wil nog iets maken voor de expositie die op beide dagen gehouden wordt in de Burgerhal onder het Stadhuys. Net zoals alle andere geselecteerde en deelnemende keramisten.

Jacqueline Tijssen verheugt zich op de Keramiekdagen: ‘De markt in Gouda is het begin van het keramistenjaar, waar alle keramisten elkaar weer ontmoeten.’ Daarnaast noemt ze de prachtige locatie en de sfeervolle muziek. En de speciale band die ze met Gouda heeft, vindt zijn oorsprong in de tijd dat zij haar opleiding volgde aan de SBB, de huidige Nederlandse Keramiekopleiding.

‘Erop of eronder’

Start typing and press Enter to search